OM CHRISTIAN MONÖ

Utbildning

“2003 tog jag min kandidatexamen med huvudämnet statsvetenskap. Som en del av min examen har jag också studerat socialantroplogi. Då blev jag än mer övertygad om hur viktig förmågan att samarbeta är för människans överlevnad - oavsett var man bor eller hur man lever. Samma år flyttade jag och min fru till Bryssel, Belgien. Där tog jag min magister i internationella relationer på the Brussels School of International Studies. Skolan är en filial till Kent University.”

Afrikansk influens

“Jag var tre månader gammal när vi lämnade sverige för östafrika för första gången. Vid arton års ålder hade jag bott halva mitt liv i Sverige och den andra halvan i Afrika (Kenya, Tanzania och Zimbabwe).  Än idag ligger östafrika mig varmt om hjärtat. Att bo utomlands var mycket lärorikt. Jag fick se de mest spektakulära platser och fick förmånen att träffa många intressanta människor i alla åldrar och med olika bakgrunder. Jag lekte med kamrater från olika delar av världen under dagarna. På kvällarna kunde vi sitta framför en eld och höra nattvaktens spännande historier om hans uppväxt och by.  Gradvis började jag förstå hur viktigt det är att se saker ur olika perspektiv och hur beroende vi människor är av att kunna sammarbeta med varandra för att överleva, framför allt under svåra omständigheter.”

Arbete

“Efter Bryssel fick jag ett jobb på United Nations Development Programme (UNDP) i Belgrad, Serbien. Här såg jag tydligt hur NGO:s med bra intentioner misslyckades i sitt arbete på grund av att de inte kunde samarbeta med andra organisationer. Jag fick också se motsatsen där små organisationer gjorde underverk genom sin förmåga att samarbeta med andra. Innan mina universitetsstudeier arbetatade jag inom skolverksamheten och inom offentliga sektorn. Men det var på UNDP som jag först blev medveten om hur viktig varje individ är för en grupps totala framgång.  I början av 2006  flyttade vi tillbaka till Sverige och jag livnärde mig genom att hålla föreläsningar i konflikthantering fram till 2007 då jag upptäckte följarskap.  2008 tog jag ett jobb som coach och koordinator på ett finansbolag i sverige. Här kunde jag glatt studera och praktiskt testa mina teorier, både som underordnad och chef. 2013 hade jag byggt upp företagets kvalite- och utbildningsavdelning samt lett företagets operativa avdelning på stockholmskontoret. Jag blev också nominerad “Manager of the year” av både medarbetare och ledningen. Men viktigast av allt var den kunskap jag samlade på mig om skillnaden mellan ledare och chef, samt medarbetare och följare.”
“Än idag ligger Östafrika mig varmt och hjärtat.”
Efter sin magistersexamen i internationella realationer från Kent University 2004, började Christian Monö arbeta för FN:s biståndsorganisation, UNDP i Serbien. Här genomförde han bl.a. utbildningar i konfliktförhandling för NGOs (Non Governmental Organizations). 2006 återvände han till Sverige där han inom kort blev fascinerad av följarskap och dess koppling till ledarskap. Christian började studera ämnet samtidigt som han testade sina teorier i praktiken, både som underordnad och chef.
© Christian Monö Consulting